Секретарят на президента Николай Копринков опитал да носи на министри листчета с имена

...
Секретарят на президента Николай Копринков опитал да носи на министри листчета с имена
Коментари Харесай

“Мои” и “твои” важни постове наостриха Радев срещу Петков преди и след 100-те дни

Секретарят на президента Николай Копринков опитал да носи на министри листчета с имена за назначения
Когато Николай Копринков влезнал в Министерския съвет с познатите от времето на служебните държавни управления листчета с имена за назначения, завършило времето на мощната обвързаност сред премиера Кирил Петков и президента Румен Радев.

Кои тъкмо постове са били значими за секретаря на президента, нито една от двете страни не показва. Никой не отхвърля, че тъкмо Копринков е играел ролята на кадровик за първия и втория етаж на всички министерства по време на служебната власт на президента. Самият той е давал сходни сигнали на всеки благонадежден кадър, който се нуждае от работа.

Ситуацията с постоянния кабинет се усложни съществено, откакто сътрудниците в ръководещата коалиция станаха четирима, разделиха си по партийна линия министерства и ведомства и това сътвори проблем за към този момент назначените през последните месеци.

В събота президентът намерено разгласи претенциите си към кадруване на държавното управление. И за първи път уточни ясно за какво внезапно охладня към обединението, на която се твърдеше, че е “духовен татко ”.

Сегашното държавно управление редовно отстранява фрагменти на служебния кабинет, които разкриваха злоупотреби на ГЕРБ, заяви Радев на влизане в НАТФИЗ на гала по случай Международния ден на театъра. Той обаче не назова кои постове засяга.

Учудващо за мен и объркващо за доста хора е систематичното премахване на фрагментите на служебните държавни управления, които разкриха голям брой корупционни схеми, от които действително стартира смяната. Така че доста очаквания са свързани с това държавно управление, само че доста са и упованията за доста по-бързи резултати, каза Радев.

Президентът още веднъж опита да сложи и задания на държавното управление - да реши енергийната и ценовата рецесия, и разгласи, че той нямало да разреши въвличането на България във война.

215 дни през 2021 година продължи ръководството на Румен Радев през двата служебни кабинета отпред със Стефан Янев. Първият му кабинет бе от 12 май до 16 септември, а вторият - до 13 декември.

Още в първите дни на ръководството на Янев бяха сменени всички зам.-министри и регионални шефове. А инструктажът на новите губернатори вместо от министър-председателя бе извършен от секретаря на президента Пламен Узунов.

Последва бърза промяна на шефове на държавни компании като “Автомагистрали ”, Българската банка за развиване, ВиК холдинга. Бяха заменени и всички шефове на организации, както и цялото професионално управление на Министерство на вътрешните работи и шефовете на специфичните служби. Там към момента са същите началници макар настояването от страна на Демократична България за промени. А поради въздействието на тандема Узунов и Копринков се заприказва и за пловдивската банка фрагменти на служебната власт, защото двамата подбираха хората си основно от този регион на България. А дейностите на кабинета бяха избрани като “изчегъртване ”.

С встъпването на власт постоянното държавно управление на Кирил Петков обаче стартира своя вълна на промени. Първи бяха заменени зам.-министрите, защото структурата на четворната коалиция дефинира, че всяка партия назначава свои хора в министерствата, за които дава отговор. Тези смени обаче минаха относително умерено.

Първата обществена офанзива от страна на Радев към новото държавно управление бе отправена при започване на февруари. Повод стана промяната на шефът на “Булгаргаз ” Николай Павлов - считан за непосредствен на президента и министър на енергетиката в първото служебно държавно управление на президента от 2017 година Радев незабавно скастри министър-председателя, че когато се сменят бордовете на държавни сдружения, би трябвало да се мисли маниерът да не е сходен на този при държавните управления на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Две седмици след тези искри Радев още веднъж нападна поради енергетиката.

И жителите, и бизнесът наблюдават какво прави държавното управление за поевтиняването на тока и газа. Назначиха се нови хора в управлението на енергетиката. Но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е скъп, предупреди на 17 февруари президентът. Президентът се оказа и бранител на плана АЕЦ “Белене ”, откакто в обединението породи разнобой в последната седмица. “Белене ” бе наименуван локва от премиера Кирил Петков в телевизионно изявление, като той изрече желания нови нуклеарни мощности да се вършат като уголемение на АЕЦ “Козлодуй ”.

Трусове имаше и към отстраняването на министъра на защитата Стефан Янев. Той бе поканен в постоянното държавно управление като квота на Румен Радев, само че бързо провокира рецензиите на премиера Петков. А позицията му за войната в Украйна докара до промяната му. Радев тогава излезе с двузначен коментар - похвали Янев като министър председател, само че не бил удовлетворен от него като министър на защитата. Президентът обаче съумя, не без помощта на Българска социалистическа партия, да спре избора на Петков за нов министър. И вместо Тодор Тагарев, който от дълго време е съперник на Радев, министър на защитата стана дипломатът Драгомир Заков.

В МО обаче към момента зам.-министър е Александър Петков - един от дребното, останали от служебните държавни управления. И участник в откриване на нередности при модернизацията на авиобаза Граф Игнатиево на стойност над 226 млн. лева

Сериозни промени направи Гроздан Караджов в районното развиване. Той незабавно смени поставения от служебната министърка Виолета Комитова за началник на ДНСК Влади Калинов с Лиляна Петрова. Именно Калинов помагаше на Комитова в офанзивите против строителството на автомагистрала “Хемус ” и откри непозволено заличаване на растителност.

С напълно ново управление се снабди и АПИ, бяха отстранени и шефовете на “Автомагистрали ” ЕАД. В тази компания назначеното от Комитова управление раздуха като огромна корист обзавеждането на стая за отмора в офиса на компанията, само че след това се оказа, че предплатените заплащания за автомагистралата са направени след докладна на Десислава Христова при предходния ѝ престой като член на борда на държавната компания, която беше стимулирала това с по-бързото довеждане докрай на автомагистралата. Това беше и претекстът Караджов да я в профил от управлението.

Променено бе и управлението на водния холдинг, само че бе спряна поголовната промяна на шефове на ВиК-та, стартирана от служебния кабинет.

Министърът на стопанската система Корнелия Нинова пък смени управлението на ДКК, вместо да закрие компанията, както възнамеряваше Кирил Петков, до момента в който беше министър на стопанската система. В началото на февруари за ръководител на съвета на шефовете бе назначена Таня Митова, Смиляна Нитова-Кръстева стана зам.-председател, а изпълнителен шеф на сдружението - Михаил Кумчев. Само месец по-късно Кумчев беше заменен със Смиляна Нитова-Кръстева, а той остана член на съвета на шефовете.

Неизпълненото заричане ДКК да бъде закрита стана мотив в неделя държавното управление да нападна и Мая Манолова, която търси близка връзка с Радев още от митингите през 2020 година

Голяма въртележка предприе и министърът на превоза Николай Събев, изключително в железниците. Той даже изгони назначен по негово време зам.-министър - Илия Илиев.

Три дни откакто Събев пое министерството, бордът на шефовете освободи шефа на “БДЖ - Пътнически транспорти ” Любен Нанов, а титуляр стана Константин Азов. На 4 февруари и Азов си потегли поради мразовит вагон. Събев освободи и шефа на “Холдинг БДЖ ” Георги Друмев и още двама от борда. За нови назначи Любомир Сяров, Петко Петков и Йордан Мирчев - някогашен народен представител от Национална движение „Симеон Втори". А по-късно министърът вкара в борда служебната министърка Даниела Везиева

Събев уволни и шефа на НКЖИ Красимир Папукчийски, неговия пост зае Златин Крумов.

От ведомството си потегли и шефът на Изпълнителна организация “Автомобилна администрация ” Бойко Рановски.

Социалният министър Георги Гьоков пък остави за свои заместници Иван Кръстев и Лазар Лазаров, а освободи единствено Надя Клисурска. Пенсионира обаче Минчо Коралски от Агенцията за хората с увреждания и Румяна Михайлова от ГИТ. А началник на Агенцията по заетостта стана Смилен Вълов.

В околната среда и водите пък Борислав Сандов предприе смени на шефовете на националните паркове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР